The V-illage    


What if buildings would generate public green space instead of consuming valuable open space within the urban environment? The concept aims to minimize a buildings footprint while maximizing the surface area above, especially that of the roof where green space is prioritized. The architectural starting point is an inverted pyramid-like typology.

By splitting the central core and placing it along the perimeter, the structural DNA of the building is fundamentally reinterpreted: Floor slabs that used to be passive building mass now perform as an active part of the structural system. Horizontally suspended between the three structural cores, they prevent the core's deflection and allow the typically necessary vertical support (columns) to be minimized. At least three interdependent “buildings” form a stable cluster. Sunlight, urban grid dimensions and alignment, views and public circulation are the driving design parameters for the basic shelf structure that allows for population and growth over time. Modular, built-in housing units enable the inhabitants the ability to expand over time according to their personal and or family growth and needs. The combination of a top-down strategy (construction of shelf structure) and a bottom-up strategy (population) results in a lively vertical village.
Type: Concept
Year:  2013
© Schindler Ltd / Studio Schwitalla